specialisaties
Fysiotherapie
Fysiotherapie is een methode voor de behandeling van ziekten van de spieren, gewrichten en zenuwen of het bewegingsapparaat. Bij uw eerste bezoek zal onze fysiotherapeut u eerst onderzoeken en vragen stellen om uw klacht zo volledig mogelijk te omschrijven. Vervolgens wordt er met u een behandelplan opgesteld.
Arbeidsfysiotherapie
De arbeidsfysiotherapeut is gespecialiseerd in fysieke klachten en aandoeningen, die mede het gevolg zijn van het werk of het werken beperken. Hij of zij houdt zich vooral bezig met de arbeidsrelevante problemen van de individuele werknemer. Er wordt gezorgd voor het herwinnen van de balans tussen (arbeids)belasting en de belastbaarheid, om er op deze wijze voor te zorgen dat een werknemer op een prettige en verantwoorde manier zijn arbeid kan verrichten.
Manuele therapie
Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van gewrichten en het verbeteren van houding en bewegingen. Tijdens de behandeling worden er specifieke behandeltechnieken gebruikt, waardoor deze gewrichten worden gemobiliseerd. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar, de patiënt voelt een verbetering van bewegingsvrijheid en een afname van pijn.
Sportfysiotherapie
Het oplopen van een blessure tijdens training of een wedstrijd is erg vervelend. Sporters willen vaak het liefst zo snel mogelijk weten wat de diagnose is om zo goed mogelijk te kunnen werken aan het herstel.
Wij bieden sporters daarom de mogelijkheid om de sportblessure snel en gratis te screenen. Hiervoor kun je je aanmelden bij het sportspreekuur. Er zal een kort consult van 15 minuten worden ingepland op maandag tussen 17:00 uur en 18:00 uur.
Er zijn geen kosten verbonden aan de screening. Echter, wanneer er verder behandeld dient te worden, wordt dat gezien als een fysiotherapeutische behandeling.
Dry Needling
Een Dry Needling behandeling is gericht op het 'uitschakelen' van triggerpoints, dat zijn verkrampte plekjes in een spier die klachten kunnen veroorzaken. Ze onstaan door een verkeerde beweging, een ongeval, een langdurige verkeerde houding of bij blessures van sporters. Door het aanprikken van een triggerpoint met het naaldje, kunnen deze worden gedeacitiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen.
Gecombineerde leefstijlinterventie
Een GLI is een aanpak naar een gezonde leefstijl die zich richt op een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. Het doel is om volwassenen met obesitas of overgewicht en andere risicofactoren te begeleiden naar een duurzaam gezondere leefstijl. Het programma duurt 2 jaar en bestaat uit een behandelfase gevolgd door een onderhoudsfase, die voornamelijk focust op terugvalpreventie. De nadelige gezondheidseffecten van overgewicht worden hierdoor beperkt. (Ernstig) overgewicht hangt namelijk samen met veel andere aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart -en vaataandoeningen, diverse soorten kanker, artrose ,maar ook bijvoorbeeld onvruchtbaarheid en depressieve klachten. Iemand kan deelnemen aan de GLI als er sprake is van een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico.
Echografie
Echografie is een aanvulling op het fysiotherapeutisch onderzoek om tot een (nog) duidelijkere diagnose te komen. De uitslag wordt met u besproken zodat u samen met uw fysiotherapeut(e) het behandelplan direct kan optimaliseren.
Tijdens een echografisch onderzoek wordt weefsel zoals pezen, spieren, slijmbeurzen en banden in beeld gebracht. Het werkt middels ultrasone geluidsgolven die niet hoorbaar zijn, het doet geen pijn en het is niet schadelijk voor uw lichaam.
Echografie is een onderdeel van een fysiotherapeutisch consult. Of uw behandeling wordt vergoed is afhankelijk van uw (aanvullende) zorgverzekering. Controleer dit bij uw zorgverzekeraar.
Valpreventie
Het letsel opgelopen door een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Specifieke training kan het valrisico bij ouderen verminderen waardoor het zelfstandig functioneren van ouderen mogelijk blijft. De valpreventie bestaat uit een 10 weken durende cursus ''In Balans'', waarin groepsgewijs getraind wordt om het valrisico van de deelnemers te verkleinen.
Rug en nek training
Bij veel verschillende nek en rugklachten is het trainen van de rompspieren een logische en veel geadviseerde therapie. De “core stability“ training. Hierbij leer jij je spieren zo te gebruiken dat banden en gewrichten minder belast worden.
Om spieren echt sterk te maken is veel training en tijd nodig, je moet dit ook minstens een halfjaar doen. Dit kan onder begeleiding.
Eerst worden de oefeningen individueel aangeleerd en daarna wordt dit in een kleinere groep beoefend. Ieder doet zijn eigen oefeningen met een eigen schema waarin de gewichten steeds zwaarder worden.
Seniorengym
Onder begeleiding van een vaste fysiotherapeut traint u zowel een gezamenlijk als individueel programma. Hierbij wordt er aandacht geschonken aan behoud of verbeteren van uw spierkracht, conditie, balans en coördinatie waardoor veilig en zelfstandig blijven functioneren mogelijk blijft.
Medische fitness
Medische fitness is doelgericht sporten in groepsverband onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het doel is om de algehele fitheid van de deelnemers op een verantwoorde wijze te verbeteren. Verantwoord bewegen zorgt ervoor dat uw spieren en gewrichten optimaal blijven functioneren en uw conditie op peil blijft, maar daarnaast is het ook nog eens erg gezellig om te fitnessen in groepsverband.
Hydrotherapie
Hydrotherapie is een fysiotherapeutische oefenmethode in het water. Hydrotherapie is een veilige manier om te bewegen zonder de gewrichten te veel te belasten. Deze vorm van therapie is geschikt voor iedereen die problemen ervaart bij het bewegen. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld reumatische klachten, artrose, longaandoeningen of orthopedische klachten.
Wij bieden hydrotherapie aan in groepsverband en in individueel verband. Er wordt met hydrotherapie gewerkt aan het verbeteren van kracht, stabiliteit en mobiliteit van het lichaam.
Hydrotherapie wordt gegeven op de maandagochtend in verwarmd water op de locatie De Byvanck, in Beek.
Gesuperviseerde looptherapie (GLT)
Gesuperviseerde loop - en beweegtherapie bij claudicatio intermittens is een benaming voor pijn in de benen als gevolg van vernauwing (of afsluiting) van de slagaders in de benen, meestal als gevolg van een slagaderverkalking. Hierdoor ontstaat er tijdens het bewegen een zuurstoftekort voor de spieren in de benen. Belangrijkste kenmerk is de pijn in de kuiten of billen en wordt ook wel etalagebenen genoemd. De behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens is met name gericht op looptraining, onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut. De therapeuten zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet (voorheen ClaudicatioNet). Behandelingen hiervoor worden door alle verzekeraars uit het basispakket voor 37 keer in 12 maanden vergoed.
Longrevalidatie
Mensen met longproblemen zoals astma, longemfyseem en COPD (chronische obstructieve longaandoeningen) hebben vaak last van kortademigheid en vermoeidheid, verminderde conditie, kracht en balans. Hierdoor nemen vaak de activiteiten af en worden dagelijkse handelingen moeilijker. De longrevalidatie bestaat onder andere uit een persoonlijk oefenprogramma, er wordt gekeken naar persoonlijke doelen en activiteiten die wel goed kunnen. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan ademhalings- en ontspanningstechnieken. De longfysiotherapeut is aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Voor COPD betekent dat de behandelingen door de zorgverzekeraars uit de basisverzekering vergoed worden. Voor astma en andere longaandoeningen zijn vergoedingen wisselend per verzekering. De longtherapeut bespreekt de mogelijkheden bij de eerste afspraak.
Hartrevalidatie
Mensen met hartklachten hebben vaak (na de hartrevalidatie in het ziekenhuis) een verminderde conditie en kracht. Ook speelt onzekerheid bij inspanning vaak mee. Goed omgaan met hartklachten (na een hartinfarct of hartoperatie of bij hartfalen) is niet altijd makkelijk. De hartfysiotherapeut helpt met een persoonlijke oefenschema en beweegadviezen om hiermee om te gaan. Ook wordt er uitgebreid aandacht stresshantering en ontspanningstechnieken. De hartfysiotherapeut werkt nauw samen met de cardiologie en hartrevalidatie in Slingeland en Rijnstate.
Samenwerkingen met
Dependance bij
Feel Fit Center Montferland
Elke dinsdag, donderdag en vrijdag, na de middag, wordt hier fysiotherapie gegeven. Een afspraak maken loopt via de praktijk.
Voetencentrum Wender
Elke dinsdag en woensdag zijn er twee podotherapeuten aanwezig op onze eigen locatie (Praktijk Berghstede).
De Byvanck
Op deze locatie wordt de hydrotherapie aangeboden.
Fysio Care Zuid Oost Gelderland
Een samenwerking en coöperatie van fysiotherapeuten in de regio De Liemers en Doetinchem.
Algemene informatie
BIG & CKR
Alle fysiotherapeuten zijn BIG en CKR geregistreerd.
AVG wetgeving
Onze praktijk werkt conform de AVG wetgeving en de bijbehorende veiligheidsstandaarden. Dat betekent dat wij onze procedures rondom informatiebeveiliging nog verder aangescherpt hebben. Als patiënt zal u hier weinig van merken, omdat wij deze aanpassingen vooral op praktijkniveau doorvoeren. Toch vermelden wij dit graag, zodat u weet dat uw privacy bij ons hoog in het vaandel staat.